Wydarzenia
Niezwykła książka o od-głosach jedzenia
Data dodania: 24-03-2015
Miło jest nam poinformowac, iż nakładem Wydawnictwa AJD w Czestochowie ukazała się książką pt. Od-głosy jedzenia, red. A. Regiewicz, G. Pietruszewska-Kobiela, II tom serii Od-głosy kultury. Książka jest efektem badań zainicjowanych przez zespół Pracowni Komparatystyki Kulturowej i Zakład Teorii Literatury Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie. Podejmuje temat sfery dźwięków związanych z jedzeniem, a więc wkracza w obszar kodów należących do najtrwalszych wyznaczników wzorów tożsamościowych.
Zawarte w niniejszym tomie prace dowodzą, że jedzenie powiązane jest z bogatą fonosferą potwierdzającą opowiedzenie się człowieka po radosnej stronie życia, lub po stronie śmierci i nicości. Doświadczenia ciała jedzącego, głodującego i zjadanego uświadamiają istnienie wielu od-głosów związanych z miejscem przygotowania posiłków, pochodzących z wnętrza organizmu i z jego zewnętrznego otoczenia.